Menu
30Jul2024
Hoe het verbannen van latex uit de operatiekamer de patiëntenzorg, productiviteit en duurzaamheid kan verbeteren

Hoe het verbannen van latex uit de operatiekamer de patiëntenzorg, productiviteit en duurzaamheid kan verbeteren

Door: Elsemieke van LoonReacties: 0

In de medische wereld is de keuze voor handschoenen een cruciaal aspect van infectiepreventie en patiëntenzorg. Het draait om het waarborgen van de veiligheid en tevredenheid van zowel patiënten als zorgverleners. Latexallergieën vormen een significant risico, aangezien ongeveer 13% van het zorgpersoneel overgevoelig is voor latex. Dit kan leiden tot ernstige allergische reacties, variërend van huidirritaties tot anafylactische shock, wat zowel de zorgkwaliteit als de efficiëntie van operaties negatief beïnvloedt. Als reactie hierop heeft Ansell, een toonaangevend leverancier van medische hulpmiddelen, geïnvesteerd in de ontwikkeling van non-latex alternatieven die niet alleen veiliger zijn, maar ook kostenneutraal kunnen zijn.

Achtergrond: Latex vs Non-Latex Handschoenen
Latex handschoenen zijn lange tijd de standaard geweest in de medische sector vanwege hun elasticiteit en goede pasvorm. Echter, latex kan allergische reacties veroorzaken, variërend van huidirritaties tot ernstige anafylactische shock. Dit heeft geleid tot een groeiende vraag naar non-latex alternatieven, zoals poly-isopreen en neopreen, die vergelijkbare en bij Ansell zelfs betere prestaties bieden zonder de risico's van latexallergieën.

Ansell's Overgangsprogramma
Ansell heeft een programma ontwikkeld dat laat zien dat de overstap naar non-latex handschoenen redelijk kostenneutraal kan zijn. Dit programma is gebaseerd op een uitgebreide kostenanalyse en een vergelijking van de totale kosten van het gebruik van latex versus non-latex handschoenen over een bepaalde periode. De resultaten tonen aan dat, ondanks de initiële hogere kosten van non-latex handschoenen, de lagere incidentie van allergische reacties en de verminderde behoefte aan aanvullende beschermingsmaatregelen uiteindelijk kunnen resulteren in gelijkwaardige totale kosten voor de gezondheidszorginstelling.

Het doel en de voordelen
Het uiteindelijke doel van deze VBP (value based procurement), is om ziekenhuizen toekomstbestendig te maken door: hoogwaardige en allergeenveilige handschoenen te leveren, het aantal productstijlen te verminderen (en daardoor opslagruimte te besparen) en minder afval te genereren.

De aanpak richt zich op de overgang naar 100% latexvrije operatiekamers. Deze overgang heeft meerdere voordelen:

  1. Een veiligere omgeving voor zowel de patiënt als het zorgpersoneel, door operatieafdelingen die 100% latexvrij zijn;
  2. Halvering van het aantal soorten chirurgische handschoenen dat wordt gebruikt;
  3. Het ruimtebeslag van handschoenen en verpakkingsafval wordt aanzienlijk verlaagd (er zijn voorbeelden van een vermindering van 23%);
  4. Kostenbesparingen door het vermijden van allergische reacties;
  5. Vereenvoudiging van ziekenhuisprocessen, zoals de screening van patiënten bij intake, planning van de operatiekamers en verkorting van de omlooptijd voor patiënten met een latexallergie.

Value Based Procurement (VBP) is een benadering waarbij de focus ligt op het maximaliseren van de waarde voor de patiënt en het verminderen van de totale kosten van de zorg. Het gebruik van non-latex handschoenen past perfect binnen dit kader, omdat het de veiligheid en tevredenheid van zowel zorgverleners als patiënten verbetert, terwijl het tegelijkertijd de kosten van allergische reacties en aanvullende beschermingsmaatregelen vermindert.

Afvalvermindering in de operatiekamer
Wist u dat operatiekamers ongeveer 50-70% van het totale ziekenhuisafval produceren? Het afval in ziekenhuizen bestaat uit klinisch en niet-klinisch afval. Klinisch afval moet worden behandeld voordat het wordt afgevoerd, terwijl niet-klinisch afval op dezelfde manier kan worden afgevoerd als regulier huishoudelijk afval.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft handhygiëne wereldwijd gepromoot, wat onbedoeld heeft geleid tot overmatig gebruik van handschoenen door zorgverleners. Afvalbeheer in ziekenhuizen verhoogt de veiligheid van zowel patiënten als personeel en vermindert het risico op infecties en verwondingen door scherpe voorwerpen. Milieuoverwegingen worden echter steeds belangrijker. De NHS Engeland produceert jaarlijks 156.000 ton klinisch afval dat wordt verbrand of op een andere manier verwerkt, met aanzienlijke milieueffecten door hoge koolstofemissies.

Milieuvriendelijke aankopen en duurzaamheid
Om de doelstellingen voor milieuvriendelijk afvalbeheer te bereiken, wordt duurzame inkoop een cruciale factor in de samenwerking tussen ziekenhuis en leveranciers, zoals QRS. Ansell heeft de hoogste certificering voor recycleerbaarheid van het Institut Cyclos-http (CHI) ontvangen voor de SMART Pack™-verpakking voor chirurgische handschoenen. Sinds 2016 gebruikt Ansell een combinatie van gerecycleerde en bio-gebaseerde materialen voor verpakkingen.

Door samen te werken met QRS, en te kiezen voor duurzame oplossingen, kunnen ziekenhuizen hun ecologische voetafdruk verkleinen en tegelijkertijd de kwaliteit van de zorg verbeteren. De overstap van latex naar non-latex handschoenen is niet alleen een winst voor de gezondheid en veiligheid van onze zorgverleners en patiënten, maar het kan ook aanzienlijke kostenbesparingen opleveren. Het programma van Ansell toont aan dat het mogelijk is om deze overstap kostenneutraal te realiseren, wat aansluit bij de principes van VBP.


Klik voor meer informatie over Ansell, chirurgische handschoenen of hoe QRS omgaat met duurzaamheid, op een van onderstaande buttons:

  terug

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

© Copyright 2024 QRS.nl | Algemene Voorwaarden | Privacy & dataveiligheid

Inloggen

Account aanmaken

Met een account kunt u het bestelproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, uw verlanglijst beheren en uw bestelhistorie op deze site inzien.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal excl. btw:€--,--

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.