Dringend verzoek voor gebruik FFP2-maskers zorgpersoneel
Op vrijdag 22 januari, sprak het Outbreak Management Team (OMT) over de mogelijkheden om het zorgpersoneel te voorzien van beter beschermende mondmaskers. Diverse zorgvakbonden zoals CNV, FNU, NU’91 en V&VN, dienden hiervoor een verzoek in. Ze vinden dat medewerkers uit deze sector standaard gebruik moeten kunnen maken van FFP2-maskers. Hierover maakte het OMT op 25 januari bekend dat zij niet adviseren om RIVM-richtlijnen aan te passen.
Volgens de vakbond V&VN, heeft het OMT gekeken vanuit microbiologisch perspectief en niet naar de verpleegkundige en verzorgende praktijk. Dat doen zij zelf wel in hun leidraad, die meteen in werking is getreden. Zij stellen vanuit professionele afweging: “handel vanuit voorzorg en gebruik FFP2-maskers”. (Bron: https://www.venvn.nl/nieuws/preventief-gebruik-ffp2-masker-vanaf-nu-de-norm/)
Op dit moment worden FFP2-maskers door het RIVM uitsluitend aangeraden voor “hoog-risicobehandelingen” bij coronapatiënten en mensen waarbij het virus wordt vermoed. Volgens de bonden moeten FFP2-maskers standaard worden voor alle zorgmedewerkers die te maken hebben met coronapatiënten, ongeacht de setting en de handelingen die worden uitgevoerd.
Wat zijn FFP-mondmaskers?
FFP-mondmaskers (FFP1, FFP2 en FFP3), zijn persoonlijke beschermingsmiddelen en beschermen de gebruiker tegen het inademen van schadelijke stoffen en virussen die via de lucht verspreid kunnen worden. De FFP-klasse geeft aan hoe goed het masker filtert bij het inademen van schadelijke stoffen of virussen. Voor FFP1 geldt dat minimaal 80% van de deeltjes wordt tegengehouden. Voor FFP2 minimaal 94% en voor FFP3 moet dit minimaal 99% zijn dat wordt tegengehouden.
Waaraan moet een FFP2 masker voldoen?
- Het is erg belangrijk dat het masker volledig aansluit op het gezicht.
- Het masker moet worden getoetst op basis van de norm NEN-EN 149 + A1.
- Moet voldoen aan de Europese Verordening Persoonlijke beschermingsmiddelen (EC 2016/425).
- Percentage aerosolfiltratie van minimaal 94% en een inwaartse lekkage van maximaal 8%.
Het verschil met een chirurgisch- en niet-medisch mondmasker
Een chirurgische mondmasker (type I, II en IIR), zijn medische hulpmiddelen die je draagt tijdens het verzorgen en behandelen van patiënten en cliënten. Dit masker sluit minder goed aan om het gezicht en is dan ook minder effectief voor de bescherming tegen virussen van buitenaf. Een niet-medisch mondmasker heeft geen officiële aanduidingen, enkel dat ze uitsluitend bedoeld zijn voor civiel gebruik en niet voor persoonlijke bescherming of medische doeleinden. Ze zijn niet geschikt om besmetting volledig tegen te gaan maar verkleinen wel de kans op het verspreiden van druppels uit de mond en neus. Het dragen van een niet-medisch mondmasker is sinds 1 december verplicht in openbare en overdekte ruimten. In onderstaand schema ziet u welk soort masker u in welke situatie moet dragen.
Download hier de PDF "wanneer is welk mondmasker nodig?"
Hoe kan ik een FFP2 masker op de juiste manier opzetten?
Het is belangrijk dat een FFP2 mondmasker op de juiste manier wordt gebruikt.
Stap 1: Allereerst is het belangrijk om de handen van tevoren te wassen met water en zeep en ze daarna met papier droog te maken. Was uw handen 20 seconden lang. Indien geen water in de buurt, gebruik dan desinfecterende gel.
Stap 2: Vouw het masker voorzichtig open en breng het in model. Buig de neusbeugel dicht. Neem het mondmasker in één hand en de twee elastieken in de andere hand.
Stap 3: Plaats het masker onder je kin en de elastieken op de kruin van je hoofd. Controleer of de flap onder de kin goed naar achteren zit.
Stap 4: Plaats het onderste elastiek onder de oren, de elastieken kruisen elkaar niet.
Stap 5: Plaats de vingertoppen boven op het neusstuk en duw met beide handen de neusbeugel aan.
Stap 6: Om te controleren of het masker goed is aangesloten, bedekt u de voorkant van het masker met beide handen en ademt u krachtig uit. Indien er lucht rond de neus lekt, past u de neusbeugel aan. Als er lucht tussen het masker en het gezicht ontsnapt, trekt u de elastieken strakker aan. Controleer opnieuw, totdat het masker goed aansluit en er geen lucht meer kan ontsnappen.
Het masker zet je op dezelfde manier af. Raak hem alleen aan bij de elastieken en gooi het masker weg. Na het afzetten van het masker, wast u de handen opnieuw met water en zeep. Het masker is voor éénmalig gebruik.
Bron afbeelding: mondmaskerspecialist.nl
Wat heeft QRS u te bieden?
Binnen QRS hebben wij een zeer divers assortiment aan mondmaskers. Mocht u het juiste product niet kunnen vinden? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder. Het assortiment dat wij online tonen, is slechts een greep uit het gehele assortiment dat wij kunnen aanbieden.
Wellicht bent u ook geïnteresseerd in één van onze andere blogs?
terug