6 tips om uw organisatie corona-proof te houden
Op woensdag 16 december 2020 is de tweede lockdown officieel ingegaan in Nederland. Het kabinet heeft tot een uiterst strenge lockdown moeten besluiten omdat de coronabesmettingen razendsnel opliepen. Dit betekend dan ook dat overal, maar ook zeker binnen zorginstellingen zoals ziekenhuizen en privéklinieken de regels vanuit het RIVM rondom COVID-19 moeten worden opgevolgd. Hygiëne is binnen deze organisaties natuurlijk altijd al belangrijk. Maar met de komst van COVID-19 worden nu extra maatregelen getroffen bij het ontvangen van patiënten. In deze blog geven we u 6 tips om uw instelling zo “corona-proof” mogelijk te houden, zodat u patiënten op een veilige manier kunt ontvangen.
1. Houd afstand
Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om te allen tijden 1,5 meter afstand te houden indien mogelijk. Dit geldt niet alleen voor de zorgmedewerkers binnen zorginstellingen, maar ook voor patiënten. Het is daarom belangrijk dat het voor patiënten ook daadwerkelijk mogelijk is om deze afstand te houden. Zorg voor genoeg zitruimte in wachtkamers, zodat patiënten niet naast elkaar hoeven te zitten. Daarnaast is de doorstroming in gangpaden belangrijk. Zorg ervoor dat er afstand kan worden gehouden wanneer mensen elkaar passeren. Verder is het natuurlijk verplicht om een mondmasker te dragen in het gebouw. De mondkapjesplicht is ingegaan op 1 december 2020 en geldt in publieke binnenruimten.
2. Doe een gezondheidscheck
Wanneer een patiënt een niet-corona gerelateerde afspraak heeft, is het belangrijk dat hij een gezondheidscheck doet. Deze gezondheidscheck kan worden gedaan bij aanvang, door de patiënt te ondervragen bij de balie. Echter kost dit veel tijd en loopt u hiermee het risico dat een afspraak op het laatste moment nog geannuleerd moet worden. Een efficiëntere manier is om de gezondheidscheck op te sturen naar uw patiënten thuis. Geef aan dat zij deze check doen voordat zij naar het ziekenhuis gaan. Indien ze op een van de vragen ‘ja’ beantwoorden, moeten ze thuisblijven. Op deze manier wordt het risico verkleind dat besmette mensen uw instelling betreden.
3. Schoon houden van de werkomgeving
Hygiëne heeft altijd hoge prioriteit binnen zorginstellingen. Sinds de opkomst van COVID-19 is dit alleen nog maar belangrijker geworden. Door te desinfecteren kunnen ziekteverwekkers worden gedood. Op plekken zoals o.a. ziekenhuizen, zijn veel ziekteverwekkers aanwezig. Het is daarom belangrijk dat er naast de bestaande hygiënemaatregelen extra maatregelen worden getroffen. Voorwerpen en apparaten die patiënten en medewerkers veel aanraken moeten extra vaak worden schoongemaakt om besmetting te voorkomen. Denk hierbij aan deurklinken, toonbanken, tafels, stoelen, wc’s etc.
4. Handhygiëne
Niet alleen voorwerpen moeten worden schoongehouden, maar ook de handen zijn belangrijk. Ziekteverwekkers kunnen makkelijk via de handen worden verspreid. Zorg ervoor dat er voor medewerkers en patiënten altijd de mogelijkheid is om hun handen te desinfecteren. Laat patiënten bij de ingang altijd hun handen desinfecteren alvorens ze het gebouw betreden. Daarnaast kunt u ze aanraden om hun handen te wassen met water en zeep. Om de handen schoon te houden mogen medewerkers geen handen schudden met patiënten of andere medewerkers. Daarnaast moet u hoesten en niezen in de elleboog. Er komen hierbij namelijk veel druppeltjes vrij welke voor besmettingsgevaar zorgen.
Recent hebben we probiotische handhygiene gel van Chrisal op de markt gebracht. Deze gel bevat probiotica, dit zijn veilige, goede bacteriën. Deze handgel behoudt tijdens en nog lang na het reinigen van de handen haar werking en zorgt voor een goed microbioom op de huid.
5. Goede ventilatie
Een gezonde lucht en prettig binnenklimaat is essentieel voor een veilig bezoek aan de zorginstelling. Sinds de opkomst van COVID-19 is goede ventilatie cruciaal geworden. Het helpt namelijk om de overdracht van het coronavirus te beperken. De binnen- en buitenlucht moet daarom 24 uur per dag worden ververst. Er moeten altijd goede kwaliteit filters worden gebruikt en het systeem moet goed worden onderhouden. Filters hoeven niet vaker te worden vervangen, enkel wanneer dit nodig is.
Binnen QRS bieden wij een innovatieve oplossing voor geavanceerde luchtreiniging, de UVMATIC. Door middel van UV en Ozon technologie worden bacteriën in de lucht en op harde oppervlakten geëlimineerd.
6. Laat patiënten niet eerder binnen dan 10 minuten voor hun afspraak
Patiënten zijn vaak ruim op tijd voor hun afspraak, eerder dan nodig is. Omdat het in deze tijd belangrijk is om contact met anderen zoveel mogelijk te beperken, is het van belang dat patiënten maximaal 10 minuten van tevoren aanwezig zijn voor hun afspraak. Op deze manier wordt voorkomen dat mensen onnodig aan het wachten zijn en dus met anderen in contact komen. Het is verstandig patiënten hierover te informeren middels een brief of email. Daarnaast wordt geadviseerd om patiënten alleen te laten komen, indien dit mogelijk is.
Wat heeft QRS u te bieden?
Binnen QRS hebben wij een zeer divers assortiment aan hygiëne en desinfectie producten. Deze producten kunnen helpen uw zorginstelling corona-proof te houden. Mocht u het juiste product niet kunnen vinden? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder. Het assortiment dat wij online tonen, is slechts een greep uit het gehele assortiment dat wij kunnen aanbieden.
Ontvangt u graag persoonlijk advies of bent u benieuwd wat we voor u op het gebied van persoonlijke beschermingsmiddelen en/of hygiëne en infectiepreventie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!
terug