Operatie geslaagd!

operatie geslaagd

“Operatie geslaagd”, Afghanistan: van hulpverlenende oorlogschirurgie naar PTSS-slachtoffer

Recent verschenen: “Rauw en persoonlijk boek van getraumatiseerde operatieassistent in militair ziekenhuis in Afghanistan”.

 

Op 1 april is het boek ‘Operatie Geslaagd’ verschenen, geschreven door Erik Krikke (39). Erik is sinds 2005 verbonden aan QRS en is verantwoordelijk voor het assortimentsbeheer en inkoop. In ‘Operatie Geslaagd’ doet hij zijn verhaal. Het boek verhaalt op de aangrijpende en realistische wijze over het werk van militairen in het uitzendgebied. Erik Krikke zelf was operatieassistent chirurgie in het NAVO-hospitaal op Kandahar Airfield. Daar werd dag en nacht hard gewerkt om levens te redden.

operatie geslaagd‘Als mijn benen eraf moeten, maak me dan maar dood’, schreeuwde een zwaargewonde Afghaanse militair. Iedere dag werden er gewonden het ziekenhuis binnengebracht waar met man en macht werd gewerkt om lijf- en ledemaat reddende chirurgie te verrichten. Benen worden met droge ogen afgezet en in afvalzakken gestopt. Trotse politiemannen en militairen worden kreupelen. Mannen van amper vijfentwintig jaar oud. Wat is dit voor ellende? Het is duidelijk, er is een oorlog aan de gang.

Het week in, week uit opereren van de niet-aflatende stroom zwaargewonde en verminkte oorlogsslachtoffers begint zijn tol te eisen. “Volgens mij is het ergste wat een patiënt kan overkomen dat hij het gaat overleven”, zegt Erik Krikke regelmatig hardop tegen zichzelf. Daarbij ligt het militaire ziekenhuis regelmatig onder (raket)vuur. Zijn emmer druppelt vol. Tot die laatste spreekwoordelijke druppel komt. De opeenstapeling van gruwelijke gebeurtenissen zorgt ervoor dat hij in augustus 2007 ter plekke knakt, maar het was pas in 2013 dat hij brak. De diagnose is onverbiddelijk: Erik Krikke lijdt aan een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS). Zijn zwaarste gevecht begint. Hij moet als veteraan de confrontatie aangaan met zijn PTSS, maar bovenal met zichzelf.

Recent heeft Erik zijn boek mogen uitreiken aan de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp.

Middendorp: “Dag en nacht meewerken aan oorlogschirurgie ging hem niet in de koude kleren zitten. Van hulpverlener werd hij slachtoffer toen hij enkele jaren later geconfronteerd werd met zijn PTSS. Het realistische boek laat zijn strijd zien en de wijze waarop hij na een diep dal de draad weer heeft kunnen oppakken. “Ik ben trots op hem”.

 

Direct bestellen:               Het boek ‘Operatie Geslaagd’
Titel:                                   Operatie Geslaagd – Afghanistan: van oorlogschirurgie naar PTSS
Auteur:                               Erik Krikke
Geïllustreerd:                    Ja
Uitvoering/formaat:       Paperback A5
Aantal pagina’s:               250
ISBN:                                 978-94-0222-533-4

 

Enkele reacties van de lezers:

“Fantastisch boek. Alles is beschreven tot in details. Schrijver neemt je hand in hand mee naar alle gebeurtenissen. Je krijgt bijna t gevoel over zijn schouder mee te kijken in Afghanistan. Heel goed dat zulke zaken worden besproken. Echt de moeite waard om te kopen” (Michelle)

“Het is een boek wat je meteen “grijpt”! Ik ben vrijdagavond begonnen met lezen de volgende dag net na de lunch had ik het uit. Geen poespas, maar geschreven zoals Erik het ervaren heeft… Rauw en heftig. Zeer indrukwekkend om te lezen… Diep respect voor deze stoere man! Echt een aanrader!”(Carla)

“Ik heb het boek in 1 keer uitgelezen. Het verhaal heeft diepe indruk op me gemaakt. Het doet vaak pijn om het te lezen en toch moet je verder omdat het zo puur en eerlijk geschreven is. Het verhaal van de harde werkelijkheid van de oorlog maar ook de harde werkelijkheid waar de hulpverlener mee geconfronteerd wordt als hij weer terug moet naar het gewone leven en maar moet dealen met alles wat hij heeft mee gemaakt is beschreven op een indrukwekkende manier.”(Astrid)

“Heel mooi boek, recht uit het hart geschreven. Als je nieuwsgierig bent naar wat er gebeurd achter de deuren van een ziekenhuis in een missiegebied dan is dit boek een aanrader. Dit zeer persoonlijke verhaal heeft mij geraakt!!!!! ik heb het in 1 ruk gelezen”(Lizzy)

“Indrukwekkend boek! Een boek die je zo snel mogelijk wil uitlezen. Alles word zo echt omschreven alsof je het gevoel hebt daar aanwezig te zijn. Respect voor de schrijver! Een boek dat zeer de moeite waard is!!”(Christina)

“Goed geschreven. Je hebt niet veel fantasie nodig om je een beeld te kunnen vormen. Erik Krikke heeft een beeldende schrijfstijl en dat is wel prettig. Ook de opbouw van zijn verhaal zit goed in elkaar en hij weet vloeiend van heden naar het verleden te schakelen zonder dat je hierin de draad kwijt raakt. De bijgevoegde foto’s komen nagenoeg overeen met het geschetste beeld. Erik is open en eerlijk en laat niets onbeschreven. Wanneer ik aan het lezen ben heb ik moeite om het boek aan de kant te leggen en dat wil wat zeggen. Ik lees echt heel veel, in het bijzonder verslagen over de tweede wereldoorlog. Hier zitten doorgewinterde schrijvers bij, die niet zo gemakkelijk te volgen zijn. Erik, nogmaals bedankt voor je inzet in Afghanistan en het delen van je ervaringen.”(Richard)

“pfffff ik ben geen lezer maar soms komen er boeken voorbij die je moet lezen. Erik is een van de battlefield helden die echt het verschil hebben gemaakt. Een goed geschreven levensverhaal die voor een hoop mensen realistisch is (een masker op zetten naar het thuisfront). Zoals Erik schrijft respect te hebben voor battlegroup soldaten. Zo hebben wij 100 maal meer respect voor zijn job. De role 3 in kandahar is de hel ! ik ben er helaas zelf als patiënt kort geweest. maar in deze ellende wil je niet werken. Ik denk dat elke geneeskundige militair dit boek moet lezen! Elke andere militair zal dit verplicht moeten lezen als persoonlijke ontwikkeling. En beste burger, dit zijn geen stoere soldatenverhalen. Dit is wat we doen! Voor elke militair is de hoop dat het team van Erik alles uit de kast haalt om ons te redden als het nodig is. Erik bedankt ik heb zelden zo een goed boek gelezen waar ik de moeite heb om mijn emoties onder controle te houden”(Remy)